Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαΐου 2026
Ένας από τους σημαντικότερους τσελίστες της σύγχρονης διεθνούς μουσικής σκηνής, ο Λούκα Σούλιτς, έρχεται στην Κύπρο για μία μοναδική συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, την Κυριακή 14 Ιουνίου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του «LIFE Tour».
Ο Λούκα Σούλιτς (Luka Šulić) έγινε γνωστός παγκοσμίως ως μέλος των 2CELLOS, του κροατικού ντουέτου με τον Χάουζερ που άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο το κοινό αντιλαμβάνεται το βιολοντσέλο. Η παγκόσμια επιτυχία ήρθε το 2011, όταν η διασκευή τους στο «Smooth Criminal» του Μάικλ Τζάκσον έγινε viral στο YouTube, ανοίγοντας τον δρόμο για μια εντυπωσιακή διεθνή πορεία. Από τότε, οι 2CELLOS εμφανίστηκαν στις μεγαλύτερες αρένες και συναυλιακούς χώρους του κόσμου, συνεργάστηκαν με τον Έλτον Τζον και απέδειξαν ότι το βιολοντσέλο μπορεί να έχει την ένταση και την ενέργεια μιας ηλεκτρικής κιθάρας.
Η συναυλία στην Κύπρο υπόσχεται μια ατμοσφαιρική εμπειρία, όπου η μουσική, το μεσογειακό ηλιοβασίλεμα και η επιβλητική ενέργεια του αρχαίου θεάτρου θα συναντηθούν σε μια βραδιά υψηλής αισθητικής. Ο ειδυλλιακός χώρος του Κουρίου, με θέα τη θάλασσα και τη μοναδική ακουστική του, αποτελεί ιδανικό σκηνικό για το μουσικό σύμπαν του Λούκα Σούλιτς, το οποίο κινείται ανάμεσα στην κλασική μουσική, το ροκ, τον κινηματογραφικό ήχο και τη σύγχρονη ορχηστρική δημιουργία.
Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των 2CELLOS το 2022, ο κροατο-σλοβενικής καταγωγής Λούκα Σούλιτς επικεντρώθηκε στη σόλο δημιουργική του πορεία, παρουσιάζοντας ένα πιο προσωπικό και εσωτερικό καλλιτεχνικό σύμπαν. Καρπός αυτής της νέας περιόδου είναι το άλμπουμ «LIFE», η πρώτη προσωπική του δουλειά ως συνθέτη και ενορχηστρωτή.
Το «LIFE», που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική Platoon, ηχογραφήθηκε με την Czech Studio Orchestra υπό τη διεύθυνση του Γιαν Τσαλουπέτσκι και χαρακτηρίζεται από κινηματογραφική ατμόσφαιρα, πλούσιες ενορχηστρώσεις και έντονη συναισθηματική φόρτιση. Οι συνθέσεις του άλμπουμ αντλούν έμπνευση από τη φύση, την οικογένεια, τη μνήμη και τις εμπειρίες της ζωής, μετατρέποντας το τσέλο σε αφηγηματικό μέσο προσωπικών ιστοριών.
Στο Κούριο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ζωντανά έργα από το «LIFE», όπως τα Shine, Noir, Blue Heart, Pain, Dreamer, Blossom, Anima, Phoenix και Eternal, αλλά και χαρακτηριστικές διασκευές που σημάδεψαν την πορεία του Σούλιτς. Ανάμεσά τους τα «Nothing Else Matters», «Bohemian Rhapsody» και «We Are the Champions» (Queen), τη διάσημη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Μπετόβεν σε συνδυασμό με το One, το δεξιοτεχνικό «Csárdás», καθώς και «Χειμώνα» και το «Καλοκαίρι» από τις «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι.
Η περιοδεία LIFE Tour έχει ήδη γνωρίσει μεγάλη επιτυχία διεθνώς, με εμφανίσεις σε Λιουμπλιάνα, Τόκιο, Κιότο, Ναγκόγια, Σεντάι, Βιέννη, Μιλάνο, Βαρκελώνη, Λονδίνο και Παρίσι, ενώ ακολούθησε μεγάλη περιοδεία στη Βόρεια Αμερική με σταθμούς μεταξύ άλλων σε Νέα Υόρκη, Τορόντο, Μόντρεαλ, Βοστώνη και Ουάσιγκτον. Η κυπριακή συναυλία αποτελεί μέρος αυτής της διεθνούς διαδρομής που φέρνει τον Λούκα Σούλιτς σε ιστορικούς χώρους και σημαντικές μουσικές σκηνές ανά τον κόσμο.
Πριν ακόμη από την παγκόσμια επιτυχία των 2CELLOS, ο Λούκα Σούλιτς είχε ήδη διακριθεί στον χώρο της κλασικής μουσικής, αποσπώντας κορυφαία βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ανάμεσά τους το Α’ Βραβείο και Ειδικό Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Τσελίστων Λουτοσλάβσκι στη Βαρσοβία, το Α’ Βραβείο στον διαγωνισμό “New Talent” της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης και το Patron’s Award της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής στο Wigmore Hall. Για τη συμβολή του στον πολιτισμό και τη διεθνή προβολή της Κροατίας τιμήθηκε με το εθνικό παράσημο Danica Hrvatska.
Παράλληλα με τη crossover πορεία του, ο Λούκα Σούλιτς διατηρεί στενή σχέση με το κλασικό ρεπερτόριο. Το άλμπουμ του Βιβάλντι «Τέσσερις Εποχές» (Sony Classical, 2019) έφτασε στο Νο. 1 των κλασικών άλμπουμ στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τη θέση του ως ενός από τους πιο αναγνωρίσιμους τσελίστες της εποχής του.
>> Κυριακή 14 Ιουνίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός, 20.00. Διάρκεια: 90’ Εισιτήρια: SoldOut Tickets
-
Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
14 Ιουνίου 2026
Σχετικά
Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου ταξιδεύει σε τρεις κοινότητες με τις συναυλίες κοινωνικής προσφοράς
Το πρόγραμμα της βραδιάς συνδυάζει αγαπημένα έργα του κλασικού ρεπερτορίου με μουσικές γεμάτες ενέργεια, λυρισμό και θεατρικότητα
Τα μπουζούκια του φετινού καλοκαιριού στην Αθήνα που δεν πρέπει να χάσεις
Διασκάδαση στις πίστες της Παραλιακής στην ελληνική πρωτεύουσα
Eurovision 2027: Οι τέσσερις πόλεις της Βουλγαρίας που διεκδικούν τη διοργάνωση
Πότε αναμένεται η οριστική απόφαση
Το Vision String Quartet φέρνει τη δυναμική της μουσικής δωματίου στο Minthis
Mια εμπειρία γεμάτη ενέργεια και αμεσότητα
Το Windcraft Music Fest επιστρέφει στα Κατύδατα
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για το φεστιβάλ που θα μας πάει και φέτος στη Σολιά
Kατακλυσμός Αμμοχώστου με παραδοσιακή συναυλία στον Πρωταρά
Το Σάββατο του Κατακλυσμού διασκεδάζουμε με τους Μουσικό Σχήμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ, Άντρη Καραντώνη, Δημήτρης Μεσημέρης, Δήμητρα Χατζημιχαήλ και Χορευτικό Εργαστήρι Δημοτικού Διαμερίσματος Φρενάρους
Ο Wang έρχεται στην Κύπρο για την παρουσίαση του νέου του δίσκου “Tenacity”
Η ελληνική ραπ σκηνή ετοιμάζεται για έναν από τους πιο «καυτούς» συναυλιακούς κύκλους των τελευταίων ετών
Ο ΛΕΞ επιστρέφει στην Κύπρο για μια μεγάλη συναυλία το καλοκαίρι
Ο πιο επιδραστικός εκπρόσωπος της ελληνικής hip hop σκηνής ετοιμάζεται να ξεσηκώσει το κοινό της Κύπρου σε μια βραδιά με ένταση, παλμό και δυνατές στιγμές
Το μεγαλύτερο γλέντι της Κύπρου απέκτησε το δικό του τραγούδι
Ένα ξεχωριστό τραγούδι για το Παραλίμνι, τον Πρωταρά και το μεγαλύτερο γλέντι της Κύπρου
Ηχώ της Θάλασσας: Συναυλία με κιθάρα και βιολί με Σωτήρη Κασπαρίδη και Ειρήνη Λεώνη
Οι συνθέσεις, εμπνευσμένες από τη θάλασσα και την αγάπη
Ο Γιώργος Σαμπάνης υπόσχεται τη συναυλία του καλοκαιριού στη Λάρνακα
Μετά από 7 μήνες sold-out εμφανίσεων στην Αθήνα, ο αγαπημένος καλλιτέχνης έρχεται στην Κύπρο για ένα εκρηκτικό τρίωρο live γεμάτο επιτυχίες, ένταση και συναίσθημα.
Οι Μπλε έρχονται στην Κύπρο για μια μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία στα Λύμπια
Μαζί τους οι FUSE και η Φρειδερίκη Τομπάζου σε μια δυνατή μουσική βραδιά